VRAAG & ANTWOORD RIJSHOOL JOËL

PRAKTIJK

Hoe lang duurt een rijles?
Bij Rijschool Joël duren de rijlessen 50 minuten maar worden altijd gedaan in blokken van 2. Dus 100 minuten per keer, omdat is gebleken dat dit effectiever is. 60 minuten is gewoon te kort en voor sommige leerlingen is 120 minuten te lang. Vandaar de gulden middenweg ;-) Op aanvraag is aanpassing van de lestijd ook mogelijk.

Hoe oud met je zijn om met rijlessen te beginnen?
Sinds 1 november 2011 kan je al starten met praktijklessen wanneer je 16,5 jaar of ouder bent. Vanaf de dag dat je 17 jaar oud bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18e verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jezelf gekozen coach(es). Ben je boven de 18 jaar, dan mag je onmiddellijk zelfstandig autorijden.
- Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen; 
- Vanaf 16,5 jaar mag je starten met het volgen van rijlessen voor het rijbewijs B;
- Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen;
- Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18e autorijden samen met je coach(es);
- Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Ga je gebruik maken van de 2toDrive mogelijkheid vraag dan de begeleiders pas aan op hun site. Dit moet je zelfstandig doen.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig?
Het aantal rijlessen dat iemand nodig heeft verschilt enorm per persoon. Er spelen vele factoren mee, zoals ervaring, aanleg, leertempo, motivatie, voorbereidingen, medische bijzonderheden, lesmomenten, etc. Uit ervaring weten we dat de ene cursist met weinig lessen het rijexamen zal halen, terwijl een ander hier wellicht iets langer over zal doen. Wij beseffen ons goed dat je graag snel wilt weten hoeveel rijlessen je uiteindelijk nodig zal hebben. Aan de hand van de eerste rijlessen kunnen we je een indicatie meegeven en een schatting maken voor het verwachte verloop van de rijlessen. Tijdens een eerste rijles zal het echter niet mogelijk zijn om een exact aantal rijlessen voor te schrijven. Zouden we dit wel doen, dan zou de kans groot zijn dat we je een beeld voorspiegelen dat niet klopt met het uiteindelijke verloop van de rijopleiding. Veel rijscholen doen dit wel maar het is dan gewoon ”natte vinger werk”. In Nederland spreken we altijd over een gemiddelde van ongeveer 40-45 lessen. Dit zijn lessen van een uur.

Wanneer en hoe vaak autorijlessen volgen?
Het antwoord op deze vraag hangt van diverse factoren af, zoals concentratievermogen, motivatie, financiële situatie en natuurlijk hoeveel tijd je vrij hebt om rijlessen te nemen. Een lesblok heeft de tijdsduur van 100 minuten. Hierin kan de lestijd effectiever worden ingevuld dan in een enkele rijles van 50 minuten of 60 minuten en heeft de cursist meer tijd om de lesonderdelen te oefenen. Een cursist die structureel dubbele lessen rijdt, heeft gemiddeld genomen minder lessen nodig om te slagen dan een cursist die enkele rijlessen rijdt. Voor de meeste cursisten geldt dat één of twee lesblokken per week het ideale tempo is voor de rijopleiding. Deze snelheid wordt door de meeste leerlingen als prettig ervaren, omdat dit wel intensief, maar niet als belastend wordt gezien. Rijlessen kunnen niet alleen overdag, maar ook ´s avonds en op zaterdagen worden gereden. Het is echter wel raadzaam om de rijlessen zoveel mogelijk overdag te rijden. Het verkeersbeeld in de avond en weekenden is namelijk eenzijdiger en in veel gevallen kan hierdoor overdag in minder lestijd hetzelfde niveau in verkeersinzicht worden aangeleerd. Je cbr examen doe je immers ook niet op een avond of in het weekend.

In wat voor auto krijg ik rijles?
Als lesauto hebben we gekozen voor een Audi a3 Limousine. Voorzien van vele Veiligheids voorzieningen. Comfortabel, zeer luxe, super veilig, krachtig onder alle omstandigheden, sportief, erg mooi;-), etc……

Heb ik altijd dezelfde instructeur?
Ja, zoals de naam van de rijschool al zegt krijg je rijles van Joël

Kan ik 's avonds en in het weekend rijlessen krijgen?
Ja ik geef 6 dagen per week rijles. Dus ook op de avond en op zaterdag. Wel een sterke voorkeur naar overdag en door de week. Je examen zul je namelijk ook niet op een avond of in het weekend afleggen. De verkeersdrukte is namelijk totaal anders.

Wat is de wachttijd voor het praktijk-examen?
De gemiddelde wachttijd voor een praktijkexamen is ongeveer 5-7 weken. Dit is de cbr standaard. Dit kan per periode enigszins verschillen. Wil je de huidige wachttijd weten? Stuur dan even een bericht via het contactformulier.

In welke auto doe je je tussentijdse toets en/of praktijkexamen?
Dit is een veelgestelde vraag en dit doe je natuurlijk in je eigen lesauto. Hieraan ben je gewend en het zou natuurlijk erg lastig kunnen zijn om je examen opeens in een andere auto te moeten doen. Al zou je dat natuurlijk wel moeten kunnen doen na wat gewenning want als je in het bezit van je roze pas bent zul je ook in andere auto’s gaan rijden;-).

Wat is een tussentijdsetoets (CBR TTT)?
Ik werk standaard met een CBR TTT. Dit kun je zien als een soort proefexamen van het CBR. Je legt ook een echt examen traject af met een examinator en na afloop wordt dit besproken en krijg je de nodige tips waaraan je zou moeten gaan werken voor je praktijk examen. Grote voordeel van deze TTT is dat het examen traject al bekend is en je hebt het al eens ervaren. Je hebt dan dus een veel hogere slaging kans wat zowel voor jou als voor mij voordelig is. Ook kun je vrijstelling krijgen op bijzondere verrichtingen tijdens je examen als je deze met je TTT goed hebt doorlopen.

Waar beginnen en eindigen de rijlessen?
Normaal gesproken beginnen je rijlessen thuis. Na afloop van de rijles wordt je ook weer thuis afgezet. Je kunt in overleg ook op een andere plaats beginnen en/of eindigen in de regio. Beetje afhankelijk van werk of school maar alles is te bespreken.

Wat is een proefles/kennismakingsles(pakket)?
Een les waarin jij kennis kunt maken met de instructeur en met de lesauto maar de instructeur ook met jou. Ik werk met een voordelig kennismakingspakket.

THEORIE

Kan je al je theorie halen als je 16 bent?
Je kunt al beginnen met het leren van de autotheorie en het volgen van de theoriecursus als je 15 bent. Echter om examen te mogen doen, moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

Hoe moet ik een theorie-examen aanvragen?
Een theorie-examen kun je aanvragen door je aan te melden via het contact formulier of gewoon tijdens de les of via watts app,etc.… Als je gegevens bij ons bekend zijn, kunnen we samen met jou een datum plannen op een door jou gekozen tijdstip. Zit dit theorie examen niet in je pakket dan kun je dit zelfstandig doen op de site van het CBR.

Moet ik in het bezit zijn van een theoriecertificaat voor ik begin met rijlessen?
Nee, dat hoeft niet voor autorijlessen, maar het is wel verstandig om aan het begin van je rijopleiding (of zelfs daarvoor) te starten met het leren van je theorie. Om aan een Spoedcursus deel te nemen dien je echter wel een theoriecertificaat te bezitten, of kort na aanvang hiervoor examen te doen.

Waar moet je het theorie-examen afleggen?
Het theorie-examen wordt afgenomen bij het CBR. Ze hebben examencentra door het hele land zitten. In ons geval is dit Leeuwarden of Groningen.

In welke talen wordt het theorie-examen afgenomen?
Je kunt klassikaal theorie-examen afleggen in het Nederlands en Engels. Je kunt ook een mondeling examen met tolk afleggen in bijna elke gewenste taal. Hierbij dient er een officiële tolk van Tolkennet worden ingeschakeld. Er wordt op dit moment ook gewerkt aan een nieuw CBR theorie examen wat werkt doormiddel van een touch screen.

Hoe lang is een theoriecertificaat geldig?
Een theoriecertificaat is 18 maanden geldig. 1,5 jaar. Dit is tot stand gekomen door de 2toDrive mogelijkheid.

Is er ook een theorieopleiding? 
Als rijschool bied ik iTheorie aan in bepaalde lespakketten. Dit is een online systeem waarop je alle kennis opdoen die je voor je CBR theorie examen moet weten. Mocht dit niet in je pakket zitten is dit los bij mij aan te kopen maar je kunt ook iets soortgelijks kiezen uit mijn webshop.
Een online opleiding is voldoende om je examen te gaan behalen en wordt door het overgrote gedeelte van de rijscholen in Nederland gebruikt. Misschien is een combi met een theorie boek soms aan te bevelen, omdat je die overal kunt gebruiken. Hier staan meerdere online theorie opleidingen die je via internet kunt doen. Ook kun je hier theorie boeken aanschaffen. Heb je toch behoefte aan privé theorie les dan is dat op aanvraag mogelijk. Er zijn een aantal mogelijkheden van klassikaal tot prive les. 1 dags cursussen zijn de laatste tijd erg populair en heb daar een aantal adressen voor. Vaak wordt er gevraagd hoe lang je ervoor moet uittrekken om je theorie te gaan leren. Dit is natuurlijk individueel. Kun je goed leren dan is het waarschijnlijk geen probleem. Heb je wat meer problemen met leren dan is het theorie examen soms en heel lastig iets om te gaan behalen. Zelf adviseer ik om gewoon te beginnen en ook direct een examen in te plannen. Zo is er een streef datum en ga je als het goed ook echt aan de slag. Om je examen te gaan halen zul je ook echt wel moeten gaan leren. Veel leerlingen denken hier wat te makkelijk over en schuiven het op of denken een avond van te voren nog wel ff alles op te kunnen nemen.

PLANNING

Kan ik de rijlesplanning wijzigen?
De rijlessen plannen en wijzigen kun je gewoon doen maar doe dit zo ver mogelijk van te voren. Ik zit met een strakke planning en als ik onderweg ben en dan last minute een afmelding krijg kan ik niks meer verplaatsen op dat moment en zit ik met veel loze tijd. Veel rijscholen werken met een minimale tijd van 48 uur of zelfs langer.

Wat gebeurt er als ik niet aanwezig ben op het afgesproken tijdstip voor mijn rijlessen?
Rijlessen afzeggen kan tot 24 uur voor aanvang. Als je een rijles niet voor die tijd hebt afgezegd en niet aanwezig bent, wordt het volledige rijlestarief berekend. Denk dus goed na voordat je een rijles in roostert. Ik loop namelijk inkomsten mis en er is misschien wel een leerling die wel had kunnen rijden.

Wat moet ik doen bij ziekte?
Ben je plotseling ziek geworden en kan je niet rijlessen? Neem dan contact op met de rijschool. Mailen, bellen of appen. Maar zorg er wel voor dat je dan ook echt contact (reactie van mij) met ons hebt gehad zodat we niet voor niks voor je deur staan wachten.

Wat is het gemiddeld aantal rijlessen dat iemand nodig heeft om klaar te zijn voor de examens?
Uit landelijk onderzoek van diverse brancheorganisaties blijkt dat de gemiddelde cursist ongeveer 40 uurs rijlessen nodig heeft totdat hij of zij op praktijkexamen gaat. Het aantal lessen verschilt heel erg persoon, want dit is afhankelijk van factoren zoals behendigheid, verkeersinzicht en aanleg. Zo zal iemand die erg handig is minder dan 40 lessen nodig hebben om op examen te kunnen gaan. Ik werk dan met 50 minuten lessen dus zou je je gemiddeld op wat hoger aantal lessen uitkomen.

Wanneer kan ik beginnen met lessen?
Je kunt direct beginnen met je rijopleiding.

Moet ik alle rijlessen vooraf inplannen of kan ik dat ook van week tot week bepalen?
Als je een rooster hebt waarvan je zeker weet dat je op vaste tijden kunt rijden dan is dat zeker aan te bevelen. Je kunt er ook voor kiezen om dit iedere week in te plannen. Let op: vol=vol.
Tijdens je rijlessen zal je bij het plannen geadviseerd en gevraagd worden wanneer je de volgende keer wil gaan rijden. Alles is ook weer zeer afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Iemand met een flexibel rooster kan eerder last minute in plannen. Heb je maar weinig gaatjes in je rooster zorg dan dat je er vroeg bij bent want anders vis je naast het net.

BETALING

Moet ik contant betalen?
Lespakketten worden altijd per factuur afgerekend. Losse lessen kunnen indien gewenst contant betaald worden, of per internetbankieren worden betaald. Wordt er gekozen voor contante betaling dan graag wel zo gepast mogelijk al heb ik tegenwoordig wel wat wisselgeld in de auto. Op dit moment hebben we geen pin apparatuur in de auto simpelweg omdat dit erg kostbaar is en te weinig wordt gebruikt. Betaling in termijnen is op afspraak mogelijk. Graag het volgende termijn betalen voordat de lessen verbruikt zijn.

Wanneer krijg ik een factuur?
Als je een lespakket hebt gekozen dan stuur ik je een factuur per mail. Als je losse lessen neemt, worden de lessen indien gewenst contant betaald, of er wordt vooraf een factuur opgemaakt. Het aantal lessen per factuur wordt in overleg bepaald.

Wat is het voordeel van een pakket ten opzichte van losse lessen?
Het voordeel van een pakket is dat de prijs per rijles voordeliger is dan losse lessen. Dit komt omdat ik dan minder tijd in de auto hoef te besteden aan de administratie van deze betalingen.

Wat kost een rijles in een automaat?
Op dit moment is er nog geen automaat aanwezig maar deze staat wel in de planning voor de toekomst.  

OVERIG

Wordt er gerookt in de lesauto?
Nee, er wordt natuurlijk niet gerookt in de lesauto. Op verzoek van de leerling kan er wel onderweg een korte pauze worden ingelast.

Hoe oud moet je zijn om te lessen?
Om te beginnen met de praktijklessen moet je minimaal 16,5 jaar oud zijn. Ook om theorie-examen te doen moet je aan deze leeftijdsgrens voldoen. Je kunt al wel beginnen met de theoriecursus als je 16 bent. 2toDrive start vanaf 16,5 jaar.

Hoe kan ik een praktijkexamen aanvragen?
Het aanvragen van het praktijkexamen wordt tijdens de rijopleiding door de rijschool gepland op een door jou gewenste datum en tijdstip. Alle administratieve handelingen die hier aan vooraf gaan worden door de rijschool gedaan. De leerling moet wel de rijschool machtigen via digiD op de CBR site.

Wat is een Eigen Verklaring?
Als je een rijexamen wilt aanvragen, moet er altijd eerst een Eigen Verklaring worden aangemaakt. Hierop staan 10 vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid, die je met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. Deze betaal je eenmalig en bij een eventueel herexamen wordt deze niet meer mee berekend.Een proefexemplaar zul je al tijdens 1 van je eerste lessen moeten invullen. Afhankelijk van welk pakket wordt de EV voor je aangevraagd door de rijschool. Zit hij niet in je pakket dan moet je dit zelf doen op de CBR site.

Kan ik ook in het Engels rijles krijgen?
Ja, dat kan. Je kunt theorieboeken aanschaffen in het Engels via de webshop.

Kan ik op de achterbank meerijden bij de les van een ander, om zo zonder extra kosten nog wat bij te leren?
Ja, dat kan in overleg met de instructeur en met de leerling. Het gebeurd zo nu en dan dat er een vriend of vriendin mee wil rijden. Dit heeft niet altijd een positief resultaat omdat sommige leerlingen heel andere rijgedrag gaan vertonen. Ook niet alle passagiers kunnen het erg waarderen om wat achter in te zitten dus denk hier eerst goed over na.

ALGEMENE VOORWAARDEN VAN RIJSCHOOL JOËL.

ALGEMENE VOORWAARDEN
Artikel 1-Verplichtingen van de Rijschool:

1. Je krijgt theorie- en praktijkles van een rijinstructeur die aan de eisen voldoet van de Wet Rijonderricht Motorvoertuigen ( WRM ). Zo heeft hij of zij onder andere een geldig "instructie certificaat".

2. Je krijgt zo veel mogelijk les van dezelfde instructeur. Bij wijze van uitzondering kan het voorkomen dat je van een andere instructeur les krijgt.

3. Je examen moet binnen 2 weken (instructeur bepaald wanneer je dit kan/mag doen) nadat je dat aangevraagd en betaald hebt door de rijschool bij het CBR zijn aangevraagd. Hiervoor moet de rijschool de aanvraag elektronisch naar het exameninstituut sturen en de kosten voldoen.

4. Je legt het rijexamen in principe af met de auto/motor waarin jij rijles hebt gehad. Het kan echter ook gebeuren dat je het examen aflegt in een vervangende lesauto.

5. De rijschool heeft voor het geval er iets gebeurd waarvoor zij ten opzichte van jouw aansprakelijk zijn een goede bedrijfsverzekering afgesloten.

Artikel 2-Verplichtingen van de cursist:

1. Om lessen te volgen moet je 18 jaar zijn. Tevens dien je tijdens de lessen altijd een geldig legitimatiebewijs bij zich te hebben.

2. Zorg er voor, dat je tijdig en op de afgesproken plaats voor de rijles klaar staat. Ben je iets te laat, wees er dan gerust op dat je instructeur altijd 10 minuten op de afgesproken plaats zal wachten. Ben je er dan nog niet, dan heeft de rijschool het recht om je die rijles toch in rekening te brengen.

3. Je mag een rijles afzeggen of verschuiven. Doe dit dan wel zo vroeg mogelijk, want als je binnen 48 uur van de afgesproken tijd een rijles afzegt of verandert, heeft de rijschool het recht je deze les toch te laten betalen. Zaterdagen, zondagen en erkende feestdagen worden in deze 48 uur wel meegerekend, indien instructeur niet bereikbaar dan afmelden door het sturen van bericht.

4. Een te laat afgezegde les wordt niet bij je in rekening gebracht als je dringende reden hebt, waardoor redelijkerwijs niet van je gevergd kan worden dat je de rijles betaald. Dit is niet snel het geval. Een dringende reden is bijvoorbeeld als er een overledene is in je naaste familie (t/m 2e graad) en de begrafenis moet nog plaatsvinden of als je met spoed bent opgenomen in het ziekenhuis. Geen dringende reden is ziekte, zonder spoed ziekenhuisopname of vakantie.

5.De leerling verstrekt alle noodzakelijke informatie over zijn/haar medische en of psychische toestand,medicijn,alcohol en of drugsgebruik naar waarheid aan de rijschool.

6. Indien de leerling iets verzwijgt uit hetgeen in 2.5 vermeld staat, dan heeft de rijschool het recht de lessen (overeenkomst) per direct te beëindigen zonder enige restitutie van lesgelden.

7. Bij schade ontstaan als gevolg van de in 2.5 genoemde situaties heeft de rijschool het recht dit te verhalen op de leerling.

Artikel 3-Over de betaling van de afgenomen diensten gelden enkele regels:

1. De rijschool mag een vergoeding van je vragen voor administratiekosten en voor andere kosten die gemaakt worden om jouw inschrijving in orde te maken.

2. Het is gebruikelijk dat je direct na je rijles contant betaalt en dat je bij het ontvangen van theorieboeken en ander materiaal contant hiervoor betaalt. Je mag ook schriftelijk met je rijschool afspreken om op andere wijze te betalen, bijvoorbeeld per bank of giro.

3. Komt het voor dat je niet tijdig betaalt, dan hanteert de rijschool de volgende procedure: a. Indien er een achterstand in de betaling ontstaat, krijg je in eerste instantie een mondelinge waarschuwing. Wordt dit echter ook achterwege gelaten ontvang je 8 dagen na de waarschuwing een factuur van de achterstand. b. De rijschool heeft het recht het bedrag van de achterstand te verhogen met een minimum van 15,00 aan administratiekosten. Bovendien mag de rijschool rente gaan rekenen over het verschuldigde bedrag nadat er 14 dagen zijn verstreken na de afgesproken rijles. Deze rente bedraagt de wettelijke rente vermeerderd met 2% op jaarbasis. 4. Gelukkig komt het zelden voor, dat leerlingen hun schulden aan de rijschool niet betalen. Mocht dit echter wel voorkomen, weet dan, dat de rijschoolhouder een incassobureau kan en gaat inschakelen. Dan komen er natuurlijk extra kosten bij, die je zelf moet dragen.

Artikel 4-Overeenkomst

1. Voor het volgen van een 10 lessenkaart, opfriscursus, lessenpakket zal er een overeenkomst ondertekend moeten worden.

2. Bij bepaalde pakketten is betaling in twee termijnen mogelijk.

a. De eerste termijn ( de helft van het totale bedrag ) dient binnen 1 week na het begin van het lessenpakket op de rekening van de rijschool te zijn gestort.

b. De tweede termijn dient binnen 1 week na de helft van de te volgen lessen uit het lessenpakket op de rekening van de rijschool te zijn gestort.

3.Als je een pakket hebt aangeschaft en je behaalt je rijbewijs terwijl je het pakket nog niet volledig benut hebt, dan heb je geen recht op restitutie,je hebt immers een flinke korting op de lesprijs gehad.

Artikel 5-Rij(her)examen of tussentijdse toets:

1. Ten tijde van een examen dienen alle openstaande posten voldaan te zijn. Indien dit niet het geval is heeft de instructeur de mogelijkheid om het examen niet door te laten gaan. De kosten die hieruit voortkomen komen voor rekening van de cursist. 2. Zoals eerder beschreven dient de rijschool binnen twee weken nadat je het examen hebt aangevraagd een en ander bij CBR, te hebben aangevraagd. 3. Stel dat jouw examen niet doorgaat, dan geldt het volgende: Als je niet of te laat op je examen verschijnt vanwege oorzaken die aan je toegerekend kunnen worden, dan moet je het nieuwe examen betalen. Als bijvoorbeeld jouw examen niet doorgaat, omdat je niet de juiste, geldige documenten kon tonen ( zoals het theoriecertificaat of het identiteitsbewijs ), moet je de kosten van een nieuw examen zelf dragen.

4. De rijschool mag verhoging van examentarieven aan je doorberekenen. Als jij aangeeft dat je graag wilt weten waarom deze verhoging wordt doorberekend, dient jouw rijschool je schriftelijk aan te geven waaruit de prijswijziging precies bestaat.

Artikel 6-Annulering examen:

1. Stel je voor dat het rijexamen niet doorgaat wegens slecht weer, bijvoorbeeld door ijzel of sneeuw. Dan hoef je het nieuwe examen niet zelf te betalen. De rijschool zal verder geen kosten aan je door berekenen voor het verloren lesuur.

2. Rijschool Joël geeft in drie gevallen een gratis examen. Dit geldt:

a. als er in jouw familie, of in de familie van de instructeur, iemand overlijdt en als de begrafenis of crematie nog moet plaatsvinden of als het examen is gepland op de dag van de begrafenis of crematie zelf;

b. als de lesauto door ( bijvoorbeeld door onverwacht defect ) niet tijdens het examen kan worden gebruikt en er is ook geen andere lesauto van hetzelfde of van een gelijksoortig type voorhanden;

c. als de examinator de lesauto afkeurt, omdat er iets niet in orde is en er is ook geen andere lesauto van hetzelfde of van een gelijksoortig type aanwezig.

Artikel 7-Stoppen met de lessen: 1. Je besluit, om wat voor reden dan ook, dat je wilt stoppen met je opleiding. Als je geen lespakket hebt afgesproken, dan kun je met je opleiding altijd per direct stoppen. Hierbij dient alsnog 48 uur voor afgesproken lesuren in acht genomen te worden.

2. Heb je een lespakket afgesproken, dan kun je alleen stoppen in overleg met de instructeur. Standaard dient het complete lespakket te worden voldaan en hier zal geen restitutie voor plaatsvinden. Tenzij anders overeengekomen met de instructeur.

3. De instructeur heeft altijd de mogelijkheid om de rijopleiding zonder opgave van een reden stop te zetten. Hierbij zullen alle reeds vooruitbetaalde bedragen terugbetaald worden.

Artikel 8-Vrijwaring / Aansprakelijkheid

1. Stel dat je tijdens de rijles of het examen een bekeuring krijgt of schade veroorzaakt aan de auto van een andere weggebruiker of aan jouw lesauto. Dan gelden de volgende afspraken:

a. De rijschoolhouder kan je in de regel niet aansprakelijk stellen voor boetes of voor schades. Hij draagt zelf het risico.

b. Als je je tijdens de rijles zodanig opzettelijk misdraagt dat er ondanks ingrijpen van je instructeur een aanrijding plaatsvindt, dan kan je wel aansprakelijk worden gesteld.

c. Het is ten zeerste verboden om tijdens de rijles onder invloed van alcohol en andere middelen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, te zijn. Als na een aanrijding blijkt, dat je onder invloed was, wordt je wel aansprakelijk gesteld.

d. Het is verboden om medicijnen te nemen waardoor tijdens je rijles de rijvaardigheid kan beïnvloeden. Dit staat overigens duidelijk op de verpakking. Ook dan kan je bij een aanrijding aansprakelijk gesteld worden.

2. Je dient de rijschool zal op de hoogte te brengen indien je ontzegging van de rijbevoegdheid hebt. Die kan je bijvoorbeeld krijgen als je voor de rechter bent gedaagd omdat je dronken op de (brom)fiets reed. Je mag dan ook geen lesauto besturen. Als je dan niet de waarheid hebt verteld en je neemt toch rijlessen, dan ben jij aansprakelijk voor eventuele (financiële) gevolgen zoals boetes of schades.

Artikel 9-Op deze algemene voorwaarden is uitsluitend het Nederlandse recht van toepassing.

TOCH NOG VRAGEN?

Zijn er toch nog vragen neem dan contact met me op. Alles is te bespreken.