ANTWOORD RIJSHOOL JOËL

PRAKTIJK

Hoe lang duurt een rijles?

Bij Rijschool Joël duren de rijlessen 50 minuten maar worden altijd gedaan in blokken van 2. Dus 100 minuten per keer, omdat is gebleken dat dit effectiever is. 60 minuten is gewoon te kort en voor sommige leerlingen is 120 minuten te lang. Vandaar de gulden middenweg 😉 Op aanvraag is aanpassing van de lestijd ook mogelijk.

Hoe oud met je zijn om met rijlessen te beginnen?
Sinds 1 november 2011 kan je al starten met praktijklessen wanneer je 16,5 jaar of ouder bent. Vanaf de dag dat je 17 jaar oud bent geworden kan je rijexamen doen. Ben je geslaagd? Dan mag je tot je 18e verjaardag alleen de weg op onder begeleiding van de door jezelf gekozen coach(es). Ben je boven de 18 jaar, dan mag je onmiddellijk zelfstandig autorijden.

  • Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen;
  • Vanaf 16,5 jaar mag je starten met het volgen van rijlessen voor het rijbewijs B;
  • Als je 17 jaar bent geworden mag je rijexamen doen;
  • Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18e autorijden samen met je coach(es);
  • Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Ga je gebruik maken van de 2toDrive mogelijkheid vraag dan de begeleiders pas aan op hun site. Dit moet je zelfstandig doen.

Hoeveel rijlessen heb ik nodig
Het aantal rijlessen dat iemand nodig heeft verschilt enorm per persoon. Er spelen vele factoren mee, zoals ervaring, aanleg, leertempo, motivatie, voorbereidingen, medische bijzonderheden, lesmomenten, etc. Uit ervaring weten we dat de ene cursist met weinig lessen het rijexamen zal halen, terwijl een ander hier wellicht iets langer over zal doen. Wij beseffen ons goed dat je graag snel wilt weten hoeveel rijlessen je uiteindelijk nodig zal hebben. Aan de hand van de eerste rijlessen kunnen we je een indicatie meegeven en een schatting maken voor het verwachte verloop van de rijlessen. Tijdens een eerste rijles zal het echter niet mogelijk zijn om een exact aantal rijlessen voor te schrijven. Zouden we dit wel doen, dan zou de kans groot zijn dat we je een beeld voorspiegelen dat niet klopt met het uiteindelijke verloop van de rijopleiding. Veel rijscholen doen dit wel maar het is dan gewoon ”natte vinger werk”. In Nederland spreken we altijd over een gemiddelde van ongeveer 40-45 lessen. Dit zijn lessen van een uur.

Wanneer en hoe vaak autorijlessen volgen?
Het antwoord op deze vraag hangt van diverse factoren af, zoals concentratievermogen, motivatie, financiële situatie en natuurlijk hoeveel tijd je vrij hebt om rijlessen te nemen. Een lesblok heeft de tijdsduur van 100 minuten. Hierin kan de lestijd effectiever worden ingevuld dan in een enkele rijles van 50 minuten of 60 minuten en heeft de cursist meer tijd om de lesonderdelen te oefenen. Een cursist die structureel dubbele lessen rijdt, heeft gemiddeld genomen minder lessen nodig om te slagen dan een cursist die enkele rijlessen rijdt. Voor de meeste cursisten geldt dat één of twee lesblokken per week het ideale tempo is voor de rijopleiding. Deze snelheid wordt door de meeste leerlingen als prettig ervaren, omdat dit wel intensief, maar niet als belastend wordt gezien. Rijlessen kunnen niet alleen overdag, maar ook ´s avonds worden gereden. Het is echter wel raadzaam om de rijlessen zoveel mogelijk overdag te rijden. Het verkeersbeeld in de avond en weekenden is namelijk eenzijdiger en in veel gevallen kan hierdoor overdag in minder lestijd hetzelfde niveau in verkeersinzicht worden aangeleerd. Je cbr examen doe je immers ook niet op een avond of in het weekend.

In wat voor auto krijg ik rijles?

Als lesauto hebben we gekozen voor een Audi a3 Limousine. Voorzien van vele Veiligheids voorzieningen. Comfortabel, zeer luxe, super veilig, krachtig onder alle omstandigheden, sportief, erg mooi;-), etc…… Ook is er de mogelijkheid om op automaat te lessen. In mijn geval een Citroën c3 1.4 hdi. Een redelijke compacte en comfortabele auto. Niet te groot maar ook niet te klein. Voor BE (aanhangwagenrijbewijs) maak ik gebruik van mijn bestelbus. Een opel vivaro met een sterke 2,5l diesel motor. Deze trekt de lesaanhanger met gemak en je zit mooi hoog en hebt hierdoor veel zicht. Alle 3 bovenstaande auto zijn voorzien van extra lespedalen en van extra lesspiegels en voldoen natuurlijk aan de cbr regels.

Heb ik altijd dezelfde instructeur?
Ja, zoals de naam van de rijschool al zegt krijg je rijles van Joël

Kan ik ’s avonds rijlessen krijgen?
Ja ik geef 5 dagen per week rijles. Dus ook op de avond. Wel een sterke voorkeur naar overdag en door de week. Je examen zul je namelijk ook niet op een avond of in het weekend afleggen. De verkeersdrukte is namelijk totaal anders.

Wat is de wachttijd voor het praktijk-examen?
De gemiddelde wachttijd voor een praktijkexamen is ongeveer 5-7 weken. Dit is de cbr standaard. Dit kan per periode enigszins verschillen. Wil je de huidige wachttijd weten? Stuur dan even een bericht via het contactformulier.

In welke auto doe je je tussentijdse toets en/of praktijkexamen?
Dit is een veelgestelde vraag en dit doe je natuurlijk in je eigen lesauto. Hieraan ben je gewend en het zou natuurlijk erg lastig kunnen zijn om je examen opeens in een andere auto te moeten doen. Al zou je dat natuurlijk wel moeten kunnen doen na wat gewenning want als je in het bezit van je roze pas bent zul je ook in andere auto’s gaan rijden;-).

Wat is een tussentijdsetoets (CBR TTT)?
Ik werk standaard met een CBR TTT. Dit kun je zien als een soort proefexamen van het CBR. Je legt ook een echt examen traject af met een examinator en na afloop wordt dit besproken en krijg je de nodige tips waaraan je zou moeten gaan werken voor je praktijk examen. Grote voordeel van deze TTT is dat het examen traject al bekend is en je hebt het al eens ervaren. Je hebt dan dus een veel hogere slaging kans wat zowel voor jou als voor mij voordelig is. Ook kun je vrijstelling krijgen op bijzondere verrichtingen tijdens je examen als je deze met je TTT goed hebt doorlopen.

Waar beginnen en eindigen de rijlessen?
Normaal gesproken beginnen je rijlessen thuis. Na afloop van de rijles wordt je ook weer thuis afgezet. Je kunt in overleg ook op een andere plaats beginnen en/of eindigen in de regio. Beetje afhankelijk van werk of school maar alles is te bespreken.

Wat is een proefles/kennismakingsles(pakket)?
Een les waarin jij kennis kunt maken met de instructeur en met de lesauto maar de instructeur ook met jou. Ik werk met een voordelig kennismakingspakket.

THEORIE

Kan je al je theorie halen als je 16 bent?
Je kunt al beginnen met het leren van de autotheorie en het volgen van de theoriecursus als je 15 bent. Echter om examen te mogen doen, moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

Hoe moet ik een theorie-examen aanvragen?

Een theorie-examen kun je aanvragen door je aan te melden via het contact formulier of gewoon tijdens de les of via watts app,etc.… Als je gegevens bij ons bekend zijn, kunnen we samen met jou een datum plannen op een door jou gekozen tijdstip. Zit dit theorie examen niet in je pakket dan kun je dit zelfstandig doen op de site van het CBR.

Moet ik in het bezit zijn van een theoriecertificaat voor ik begin met rijlessen?

Nee, dat hoeft niet voor autorijlessen, maar het is wel verstandig om aan het begin van je rijopleiding (of zelfs daarvoor) te starten met het leren van je theorie. Om aan een Spoedcursus deel te nemen dien je echter wel een theoriecertificaat te bezitten, of kort na aanvang hiervoor examen te doen.

Waar moet je het theorie-examen afleggen?

Het theorie-examen wordt afgenomen bij het CBR. Ze hebben examencentra door het hele land zitten. In ons geval is dit Leeuwarden of Groningen.

In welke talen wordt het theorie-examen afgenomen?

Je kunt klassikaal theorie-examen afleggen in het Nederlands en Engels. Je kunt ook een mondeling examen met tolk afleggen in bijna elke gewenste taal. Hierbij dient er een officiële tolk van Tolkennet worden ingeschakeld. Er wordt op dit moment ook gewerkt aan een nieuw CBR theorie examen wat werkt doormiddel van een touch screen.

Hoe lang is een theoriecertificaat geldig?

Een theoriecertificaat is 18 maanden geldig. 1,5 jaar. Dit is tot stand gekomen door de 2toDrive mogelijkheid.

Is er ook een theorieopleiding?

Als rijschool bied ik iTheorie aan in bepaalde lespakketten. Dit is een online systeem waarop je alle kennis opdoen die je voor je CBR theorie examen moet weten. Mocht dit niet in je pakket zitten is dit los bij mij aan te kopen maar je kunt ook iets soortgelijks kiezen uit mijn webshop.

Een online opleiding is voldoende om je examen te gaan behalen en wordt door het overgrote gedeelte van de rijscholen in Nederland gebruikt. Misschien is een combi met een theorie boek soms aan te bevelen, omdat je die overal kunt gebruiken. Hier staan meerdere online theorie opleidingen die je via internet kunt doen. Ook kun je hier theorie boeken aanschaffen. Heb je toch behoefte aan privé theorie les dan is dat op aanvraag mogelijk. Er zijn een aantal mogelijkheden van klassikaal tot prive les. 1 dags cursussen zijn de laatste tijd erg populair en heb daar een aantal adressen voor. Vaak wordt er gevraagd hoe lang je ervoor moet uittrekken om je theorie te gaan leren. Dit is natuurlijk individueel. Kun je goed leren dan is het waarschijnlijk geen probleem. Heb je wat meer problemen met leren dan is het theorie examen soms en heel lastig iets om te gaan behalen. Zelf adviseer ik om gewoon te beginnen en ook direct een examen in te plannen. Zo is er een streef datum en ga je als het goed ook echt aan de slag. Om je examen te gaan halen zul je ook echt wel moeten gaan leren. Veel leerlingen denken hier wat te makkelijk over en schuiven het op of denken een avond van te voren nog wel ff alles op te kunnen nemen.

PLANNING

Kan ik de rijlesplanning wijzigen?

De rijlessen plannen en wijzigen kun je gewoon doen maar doe dit zo ver mogelijk van te voren. Ik zit met een strakke planning en als ik onderweg ben en dan last minute een afmelding krijg kan ik niks meer verplaatsen op dat moment en zit ik met veel loze tijd. Veel rijscholen werken met een minimale tijd van 48 uur of zelfs langer.

Wat gebeurt er als ik niet aanwezig ben op het afgesproken tijdstip voor mijn rijlessen?
Rijlessen afzeggen kan tot 24 uur voor aanvang. Als je een rijles niet voor die tijd hebt afgezegd en niet aanwezig bent, wordt het volledige rijlestarief berekend. Denk dus goed na voordat je een rijles in roostert. Ik loop namelijk inkomsten mis en er is misschien wel een leerling die wel had kunnen rijden.

Wat moet ik doen bij ziekte?
Ben je plotseling ziek geworden en kan je niet rijlessen? Neem dan contact op met de rijschool. Mailen, bellen of appen. Maar zorg er wel voor dat je dan ook echt contact (reactie van mij) met ons hebt gehad zodat we niet voor niks voor je deur staan wachten.

Wat is het gemiddeld aantal rijlessen dat iemand nodig heeft om klaar te zijn voor de examens?

Uit landelijk onderzoek van diverse brancheorganisaties blijkt dat de gemiddelde cursist ongeveer 40 uurs rijlessen nodig heeft totdat hij of zij op praktijkexamen gaat. Het aantal lessen verschilt heel erg persoon, want dit is afhankelijk van factoren zoals behendigheid, verkeersinzicht en aanleg. Zo zal iemand die erg handig is minder dan 40 lessen nodig hebben om op examen te kunnen gaan. Ik werk dan met 50 minuten lessen dus zou je je gemiddeld op wat hoger aantal lessen uitkomen.

Wanneer kan ik beginnen met lessen?

Je kunt direct beginnen met je rijopleiding.

Moet ik alle rijlessen vooraf inplannen of kan ik dat ook van week tot week bepalen?
Als je een rooster hebt waarvan je zeker weet dat je op vaste tijden kunt rijden dan is dat zeker aan te bevelen. Je kunt er ook voor kiezen om dit iedere week in te plannen. Let op: vol=vol.

Tijdens je rijlessen zal je bij het plannen geadviseerd en gevraagd worden wanneer je de volgende keer wil gaan rijden. Alles is ook weer zeer afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Iemand met een flexibel rooster kan eerder last minute in plannen. Heb je maar weinig gaatjes in je rooster zorg dan dat je er vroeg bij bent want anders vis je naast het net.

BETALING

Moet ik contant betalen?
Lespakketten worden altijd per factuur afgerekend. Losse lessen kunnen indien gewenst contant betaald worden, of per internetbankieren worden betaald. Wordt er gekozen voor contante betaling dan graag wel zo gepast mogelijk al heb ik tegenwoordig wel wat wisselgeld in de auto. Op dit moment hebben we geen pin apparatuur in de auto simpelweg omdat dit erg kostbaar is en te weinig wordt gebruikt. Betaling in termijnen is op afspraak mogelijk. Graag het volgende termijn betalen voordat de lessen verbruikt zijn.

Wanneer krijg ik een factuur?
Als je een lespakket hebt gekozen dan stuur ik je een factuur per mail. Als je losse lessen neemt, worden de lessen indien gewenst contant betaald, of er wordt vooraf een factuur opgemaakt. Het aantal lessen per factuur wordt in overleg bepaald.

Wat is het voordeel van een pakket ten opzichte van losse lessen?
Het voordeel van een pakket is dat de prijs per rijles voordeliger is dan losse lessen. Dit komt omdat ik dan minder tijd in de auto hoef te besteden aan de administratie van deze betalingen.

Wat kost een rijles in een automaat?
Op dit moment is er nog geen automaat aanwezig maar deze staat wel in de planning voor de toekomst.

OVERIG

Wordt er gerookt in de lesauto?
Nee, er wordt natuurlijk niet gerookt in de lesauto. Op verzoek van de leerling kan er wel onderweg een korte pauze worden ingelast.

Hoe oud moet je zijn om te lessen?
Om te beginnen met de praktijklessen moet je minimaal 16,5 jaar oud zijn. Ook om theorie-examen te doen moet je aan deze leeftijdsgrens voldoen. Je kunt al wel beginnen met de theoriecursus als je 16 bent. 2toDrive start vanaf 16,5 jaar.

Hoe kan ik een praktijkexamen aanvragen?
Het aanvragen van het praktijkexamen wordt tijdens de rijopleiding door de rijschool gepland op een door jou gewenste datum en tijdstip. Alle administratieve handelingen die hier aan vooraf gaan worden door de rijschool gedaan. De leerling moet wel de rijschool machtigen via digiD op de CBR site.

Wat is een gezondheidsverklaring?
Als je een rijexamen wilt aanvragen, moet er altijd eerst een gezondheidserklaring worden aangemaakt. Hierop staan meerdere vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid, die je met ‘ja’ of ‘nee’ kunt beantwoorden. Deze betaal je eenmalig en bij een eventueel herexamen wordt deze niet meer mee berekend.Een proefexemplaar zul je al tijdens 1 van je eerste lessen moeten invullen. Afhankelijk van welk pakket wordt de EV voor je aangevraagd door de rijschool. Zit hij niet in je pakket dan moet je dit zelf doen op de CBR site.


Kan ik op de achterbank meerijden bij de les van een ander, om zo zonder extra kosten nog wat bij te leren? Ja, dat kan in overleg met de instructeur en met de leerling. Het gebeurd zo nu en dan dat er een vriend of vriendin mee wil rijden. Dit heeft niet altijd een positief resultaat omdat sommige leerlingen heel ander rijgedrag gaan vertonen. Ook niet alle passagiers kunnen het erg waarderen om wat achter in te zitten dus denk hier eerst goed over na.

TOCH NOG VRAGEN?

Zijn er toch nog vragen neem dan contact met me op. Alles is te bespreken.

© Copyright 2024 Rijschool Joël | Website door Winkt Internet & vormgeving info@rijschooljoel.nl 06-27105546